angeline

Pepparkaksbak

Kategori: Allmänt

Igår kändes det som att det var dags för årets första pepparkasbak. Mmm, jag älskar när det luktar pepparkaka = jul i hela köket, och imorse luktade det fortfarande när man kom ner i köket. 
Egen pepparkaksdeg ska det självklart vara och jag fick ett gammalt recept av mormor på en riktigt god deg. Gamla mått med koppar istället för dl så finservisen kom väl till pass då kaffekopparna där har rätt storlek.
 
Mormors pepparkaksdeg
1/4 kg smör
1 kopp sirap
1 kopp socker
1 kopp vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära 
1 msk nejlikor
1 1/2 liter mjöl
1  msk bikarbonat
 
Värm vattnet med kryddorna. Rör smör och socker krämigt och häll på kryddvattnet och rör slätt. 
Blanda mjöl och bikarbonat och blanda i till en deg. Lämna ca 3-4dl mjöl till utbaket. Låt stå kallt över natten. 
 Min bästa vän i köket som alltid blandar perfekta degar

Kommentarer


Kommentera inlägget här: